François Van Bauwel

Winter voor de Vale Gier

 
 

 

 
 


Vale Gier

De Vale Gier één van de grootste vogels. Met z'n gewicht van 6 tot 10 kilogram, een lengte van 95 tot 110 centimeter en een spanwijdte die 280 centimeter kan halen is deze vogel een imposant gezicht. De vogel heeft een zandbruine kleur met relatief korte poten. Hij leeft van dode dieren waarbij het alleen het spierweefsel en de ingewanden eet. 
Centraal Azië is niet de enige plek op de aarde waar deze vogel gevonden kan worden. Je kunt hem vinden in Centraal en Zuidelijk Afrika, Zuidelijk Europa, en Centraal en Zuidelijk Azië. De gier prefereert dorre gebieden met weinig bomen, bergsteppes en hoge plateaus, die allemaal in de regio van het Aksu-Jabagly natuurreservaat gevonden kunnen worden.
De vale gier is niet territoriaal en nesten van meerdere paren worden gewoonlijk bij elkaar aangetroffen in nestgebieden. Dit zijn voornamelijk kliffen en rots-holen. In de meeste gevallen is er één ei per keer. De kleine vale gier komt na 45 tot 52 dagen uit het ei wat een ongebruikelijk lange periode is voor gieren. Het jong blijft in het nest voor 4 tot 6 maanden. Ze kunnen tot maximaal 40 jaar oud worden.
De vale gier staat bekend als de vriendelijkste en meest sociale van alle gieren. Paren blijven vaak hun hele leven bij elkaar. Het is zelfs mogelijk de dieren tam te maken.