François Van Bauwel

                      Giraf

 
 

 

 
 


Giraf

In heel Afrika leven drie soorten giraffen. In Kenia en Tanzania leeft de Massaigiraf. Deze giraf heeft donkere vlekken, die allemaal anders zijn van vorm en grootte. De vlekken worden gescheiden door kronkelige gele lijnen dat een goede camouflage biedt tussen de bomen. De giraf is een bijzonder opvallend dier, met zijn ongewone nek en wonderlijke lichaamsbouw.
Giraffen leven in gezinsverband. Een gezin bestaat uit een mannetje, met meerdere wijfjes. Wanneer een vrouwtje bevrucht is, duurt de draagtijd  rond de  450 dagen. De zoogtijd neemt  tot een jaar in beslag. Na twee dagen kan een jong reeds de ouderen bijhouden. Pas na 10 jaar zijn ze volwassen. Al die tijd worden ze met zorg omringd. Om de jonge giraffen te beschermen tegen roofdieren, geven de ouderen rake klappen met hun hoeven. Wanneer een giraf zich over de Afrikaanse vlakte beweegt, lijkt het wel of je een vertragende film bekijkt. Zoals geweten zijn de poten van een giraf lang en slank. Gewoon lopen, laat staan hardlopen, is niet zo evident: omwille van de lengte van de poten zouden de voorste poten de achterste kunnen raken en zou de giraf dus steeds struikelen over zijn eigen poten. Vandaar dat een giraf om beurten beide linkerpoten en beide rechterpoten tegelijk naar voren brengt. De deinende kop helpt mee het zware lichaam naar voren te bewegen. Wonderbaar haalt hij  een snelheid tot 60 km/uur en kan het ook lang volhouden.
Een giraf eet vooral knoppen, bladeren en vruchten. Verder staan gras, kruiden en granen, op het menu . Ook knabbelen giraffen graag in de top van de acacia. Hij eet ongeveer 65 kilo per dag.
Drinken is een spectaculair evenement. Omdat een giraf lange poten heeft, is het zeer moeilijk voor hem om met zijn kop aan het water te geraken. Daarom spreidt hij zijn poten, om zo gemakkelijker met zijn snuit aan het water te komen.
Om te kunnen eten en drinken gebruikt hij vooral zijn tong, die wel 45 cm uit zijn bek kan komen.
Een half uurtje slaap per nacht volstaat voor de giraf, meer heeft hij niet nodig. Hun slaaphouding gelijkt sterk op die van een vogel: ze leggen zich neer, en draaien hun hals in een bocht naar achteren, waardoor de kop kan rusten op de romp. Een goede slaaphouding vinden, duurt wel 5 minuutjes.