François Van Bauwel

Zimbabwe

Slideshow  

   


Zimbabwe
 


 


Zimbabwe is in oppervlakte kleiner dan Botswana en Namibië maar heeft de meeste inwoners(12mil.).In Botswana1,5 mil.en Namibië 1,7 mil.

De grote steden in Zimbabwe zijn Harare (1,4 mil./inw.),Bulawayo (720000 inw.)en Gweru (145000 inw.).Er zijn 2 bevolkingsgroepen, de grootste zijn de Shona(noord en oost Zimb.).
De Ndebele leven in zuid-westelijk deel en in en om Bulawayo.
Beste reistijd is van mei tot en met oktober dan is het er droog en aangenaam. In november tot en met april is de regentijd (zeer warm en vochtig.)

Als natuurfotograaf heb ik mij beperkt tot het Nationaal park Hwange,het  Lake Kariba en de Victoria  Falls.

Nationaal park Hwange
Hwange ligt in het droge westen en langs de Zambezi en Lake Kariba in het noorden.
Met een huurauto bezochten we het park.Er waren veel zanderige wegen maar berijdbaar met een kleine auto.Het park strekt zich uit over een lengte van 40 km langs de oevers van de Zambezi en bestaat voornamelijk uit grasvlakten en licht savannebos. Er leven daar ontzettend veel olifanten, buffels, witte neushoorns, impala’s, giraffen, sabelantilopen, koedoe’s, waterbokken ,elandantilopen en zebra’s. Langs de waterkant komt men krokodillen en veel vogels tegen.De grote jagers zijn de leeuw, gevlekte hyena, luipaard en jachtluipaard.

De Victoria waterval.
Over een lengte van 1700m stort de Zambezi zich in een diepte van 108m in een kloof.
Debiet: in november wordt een 320m3 water verplaatst ,in april loopt het op tot 9200 m3.
Hij is vooral bekend om zijn schoonheid vooral s’morgens als het licht het mooiste is en de tot 60 m hoogte opstijgende waterdamp met ook een regenboog ons de weg toont voor een prachtige wandeling.Livingstone noemde de waterval naar de Engelse Koningin.

Kariba meer.
Lake Kariba ontstaat door de bouw van een stuwdam in de Zambezi bij Kariba in de jaren 50, De lengte van het meer is 280km en max. diepte 120 m en een oppervlakte van 5000km2.
Karakteristiek voor Lake Kariba zijn de talloze verdronken bomen langs de oevers die na 50 jaar nog overeind staan.In de ondiepe plaatsen van het domein leven de nijlpaarden en krokodillen (25000)die doden zo’n 25 mensen per jaar.Na 3 dagen verblijf op een woonboot waar we kano/boot en wandelsafari deden zijn we naar Kaapstad(Zuid-Afrika)gevlogen om daar een weekje bij een lekker glaasje wijn gaan te genieten en de stad en omgeving te bezoeken.