François Van Bauwel

 Wolven in de Sneeuw

Slideshow   

 
  

 

WOLVEN.

Naam: Conislupus (fam.canidae)   
Orde: Carnivora      
Klasse: Mammalia    
 
Grootte:100-150cm, schofthoogte60-95cm, staart30-50cm
Gewicht: 18-70cm   Draagtijd:61-63 dagen. 3-8 jongen
Leeftijd: 8-16 jaar.  Geslachtsrijp: reu 3j., teef 2j.

 In de groep die ik in maart (2004) fotografeerde werd er een mannetje verstoten. Soms gebeurde het dat ze elkaar tegen kwamen. De dominante bleef onbeweeglijk staan, oren recht omhoog, staart opgeheven.De andere wolf kwam met hangende oren en staart tussen zijn poten dichterbij, ging liggen en likte de snuit van de dominante. Vervolgens rolde hij op zijn rug, urineerde en toonde zijn geslachtsorgaan. De dag nadien gebeurde hetzelfde maar hij ging niet op zijn rug liggen, toonde zijn tanden en zo ontstond er een gevecht…(zie foto’s.)

 De wolf jaagt meestal op oude, jonge of zieke hoefdieren, oren gespitst en zijn neus in de wind. Ik heb gelezen dat hij zijn prooi ruikt op 300 m. afstand. Grotere dieren worden in de poten gebeten en zo achtervolgt tot ze uitgeput zijn en gedood worden. Eerst komen de leider en zijn vrouwtje eten. Wanneer ze verzadigd zijn stort de rest van de groep zich op de buit. Een volwassen wolf kan tot 10 kg vlees opslokken (en bij hun jongen terug opbraken).

 Ik had geluk dat op het einde van de winter de vrouwtjes al loops waren. Het duurt 3 weken en zo heb ik het paargedrag en ook het paren kunnen fotograferen. Enkel 1 vrouwtje laat zich dekken, waarvoor er zeer hevig gevochten werd. (zie foto’s). Daarna kunnen ze weer zeer teder zijn.

Het paren is juist zoals bij honden, zij blijven wel een tijdje gekoppeld.
Gedurende de 3 weken loopsheid wordt er wel 3 maal per dag gepaard. Na twee maanden draagtijd worden er een 5-tal welpen blind en doof geboren (gewicht 300-500gr). Al na 3 weken gaan de oogjes open en kunnen ze lopen.Na 6 weken begint het spenen. Ze komen buiten waar ze soms ten prooi vallen van de oehoe en arenden. Ook sterven er veel jongen van de koude en vocht .Gedurende de eerste 10 maanden sterft 50 tot 80% van de jongen.