Franšois Van Bauwel

Nepal: In de schaduw van de Himalaya

Slideshow  

       

Nepal

 


Nepal is verdeeld in vijf regio's en 75 districten en heeft een bevolkingsaantal van 22,5 miljoen inwoners.
Het klimaat vertoont een grote variŰteit en loopt vanaf het zuiden naar het noorden gezien van tropisch naar subtropisch en van landklimaat naar een hooggebergte klimaat. Zestig tot tachtig procent van de regen valt in de periode van juni tot september, waarbij Pokhara de recordhouder is met de grootste hoeveelheid regen die ooit is gemeten.
Nepal is een land dat hoofdzakelijk van de landbouw bestaat. Ruim 80 procent van de bevolking vindt een bestaan in deze sector, die inmiddels 18 procent van het totale oppervlak beslaat. Hiervan is 53 procent gesitueerd in de Terai. De officiŰle taal is het Nepali, dat door ruim 50 procent van de bevolking wordt gesproken. Groepen als de Maithili, Bhojpuri, Tharu, Tamang en Newari hebben een eigen taal.
Nepal is het enige Hindoekoninkrijk ter wereld en ruim 85 procent van de bewoners beoefent het Hindoe´sme. De Boeddhisten vormen de een na grootste groep.
Het tijdsverschil met BelgiŰ  bedraagt + 4 uur en 45 minuten. Als bij ons de zomertijd ingaat is het in Nepal slechts 3 uur en 45 minuten later. Nepal herbergt acht geregistreerde wereld- cultuurschatten, waarvan je er zeven binnen een straal van 20 kilometer rond Kathmandu kunt vinden. Lumbini is de achtste en ligt
ten westen van Bhairawa.
Hieronder volgt een korte beschrijving van deze acht  bezienswaardigheden.
1. Durbar Square. Op het plein van Kathmandu wemelt het van de verkopers, kinderen, toeristen en ander volk, dat tussen de tempels van de levende godin Kumari, de god Taleju en het Kastamandap rusthuis vertoeft.
2 & 3  Bhaktapur en Patan In deze twee andere koningssteden is het iets rustiger. Deze cultuurschatten doen echter zeker niet in schoonheid onder voor het centrum van Kathmandu. In Bhaktapur zijn vele tempels gerestaureerd. Verder staat de stad bekend om zijn lekkere yoghurt. Een bezoek aan de gouden tempel in Patan is eveneens de moeite waard.
4. Swayambhunath is een van de meest geschikte plaatsen om het harmonische samengaan tussen het Hindoe´sme en Boeddhisme gade te slaan. Het is het grootste tempelcomplex in Kathmandu en heeft als bijnaam de Monkeytempel. Dit boeddhistische bouwwerk torent hoog boven de stad uit en om er te komen moet je een hele lange trap beklimmen. Vanaf hier heb je dan ook een schitterend uitzicht over de hele stad. Naast de boeddhistische stoepa is op het terreinook een hindoe-tempel aanwezig, een klooster en een museum.
De stoepa behoort tot een van de oudste in dit deel van de wereld en vele etnische groepen komen hier om hun godsdienst te belijden. Boven op de witgeschilderde bol van de Stoepa, die zich in het centrum van het hooggelegen plein bevindt, staat een vierkant goudkleurig bouwsel. Op alle zijden zie je de ogen van de Boeddha, die naar alle vier de windrichtingen kijken. De neus lijkt op een vraagteken; het Nepalese cijfer 1, dat voor eenheid staat. In de boeddhistische tempels vind je enorme gebedsmolens, de mooiste thanka's (religieuze schilderingen) en bovendien het grootste boeddhabeeld van het land.

5. Bouddhanath De stoepa  is een van de grootste in Zuid-AziŰ en vormt in Nepal het centrum voor het Tibetaanse Boeddhisme. Zijn opvallende witte bol torent ruim 35 meter boven het landschap uit. Sinds vele eeuwen vormt Bouddhanath een speciale plek voor Tibetaanse handelaren, die daar heengaan om hun gebeden op te zeggen en om uit te rusten van hun lange tocht.
Rond de stoepa bieden de winkeltjes hun waar aan, zoals kleurrijke thanka's, Tibetaanse sieraden, handgeweven kleden, maskers en de Nepalese gebogen Khukuri messen.
6. Changu Narayan ligt een paar uur rijden verwijderd van Kathmandu en brengt je naar de, op de top van een heuvel gevestigde tempel. Dit heiligdom dat rond de derde eeuw is gebouwd, is gewijd aan de god Vishnu, de beschermer. In de tempel vind je de mooiste houten, stenen en in metaal uitgevoerde handvervaardigde kunstwerken. Een stenen beeld dat uit de zesde eeuw dateert, toont de beschermer temidden van draken, bellen en knappe meisjes. Tijdens de rondgang word je vanaf stenen trappen en muren aangestaard door magische vogelfiguren. Niet ver van Bouddhanath ligt

7. Pashupatinath, voor Hindoes de heiligste pelgrimsplaats in Nepal. Pashupatinath wordt al 15 eeuwen lang bezocht door de aanbidders van Shiva, de god van de vernietiging en van de vruchtbaarheid. Alle tempels die aan deze god zijn gewijd bevinden zich langs de oevers van de Bagmati rivier. Een rondgang door het Pashupatinath gebied biedt de toeschouwers een blik op een 600 jaar oud Boeddhabeeld; de 800 jaar oude beeltenis van Brahma de oppergod; de in frisse kleuren geschilderde wachter van de tempelpoort en andere, aan verschillende goden gewijde tempels.
8. Lumbini
i
s de achtste wereld cultuurschat. Voor de 300 miljoen boeddhisten op onze aardbol is Lumbini de plek waar het allemaal is begonnen. De plaats, 22 kilometer ten westen van Bhairawa, is de geboorteplaats van Boeddha, en dus de belangrijkste historische plaats van Nepal. Hier werd in 563 voor Christus prins Siddhartha Gautama geboren, de prins die 35 jaar later Boeddha zou worden. Lumbhini is de belangrijkste archeologische vindplaats van het land, en de vondsten die opgravingen hier aan het licht hebben gebracht dateren grotendeels uit de derde eeuw voor Christus. In de 'Sacred Garden', een plek niet veel groter dan een voetbalveld, bevinden zich alle bezienswaardigheden van Lumbini, zoals de Maya Devi tempel, de pilaar van Ashoka en Boeddhistische kloosters.
De 'Sacred Garden' van Lumbini is in 1895 herontdekt, een ontdekking die tot de belangrijkste van die eeuw behoort. De plek wordt zelden door toeristen bezocht, en is vanwege de grote afstand tot, en gebrekkige verbinding met de drukker bezochte plaatsen in Nepal misschien enkel de moeite waard voor mensen met een grote interesse voor het spirituele. Heel erg veel is er trouwens niet te zien, maar de regering heeft plannen om de 'Sacred Garden' wat meer allure te geven.
Mijdt Lumbini in de zomer, dan is het er bloedheet. In de omgeving van Lumbini liggen een paar hotels. Deze zijn volgeboekt tijdens het Hindufestival, waarbij Boeddha vereerd wordt als de negende incarnatie van Vishnu. Dit festival wordt gehouden tijdens volle maan in de maand Baisakh (april-mei).