François Van Bauwel

Dit is een  korte fotografische  levensloop van Frans Van Bauwel

 

François Van Bauwel aan jullie voorstellen is eigenlijk overbodig, want wie kent niet deze gedreven natuurfotograaf. Hij sloot zich aan bij twee fotoclubs, en Candid Munsterbilzen en beoefent al meer dan 20 jaar wedstrijdfotografie. Dat hij hierbij veel succes haalt en een geduchte concurrent is voor de andere wedstrijdfotografen is genoegzaam bekend.  Hij spendeert dan ook bijna al zijn vrije tijd aan fotografie en aan observatie in de natuur. Dieren waarnemen in hun eigen biotoop blijft voor hem een boeiende ervaring die veel volharding, geduld en natuurkennis vereist. Voor François blijft het een kick om die mooie belevenissen te kunnen  vastleggen op film, zonder ook maar enige schade toe te brengen aan het milieu. Op die manier worden zijn beelden documenten die hij met trots aan de natuurvrienden en fotoliefhebbers wil tonen.
Vroeger drukte hij  alle foto’s af in zijn eigen kleurendoka, nu is hij overgeschakeld op inscannen van de dia’s en digitaal bewerken met de computer en zijn foto’s print hij uit met een A3 Epson fotoprinter.
Hij zweert bij Nikon, al zijn lenzen en toestellen zijn van dat merk. In 2002 begon hij met digitale camera's, eerst kocht hij  een Nikon D1 camera en in 2003 de D70. En die uitrusting wordt intensief gebruikt op zijn vele buitenlandse reizen: India, Nepal, Zimbabwe, Kenia, Botswana, en Zuid-Afrika … en niet te vergeten zijn natuurreizen met schuilhut in Europa.
Als je François vraagt wat zijn mooiste erkenning is, dan antwoordde hij steevast: “Dat was in 1990 toen ik de Medaille van de Koning in de Grote Prijs van België won, terwijl ik een zeer sterke concurrentie had." Maar sinds die medaille heeft hij niet stilgezeten en ik denk zeker dat hij ook terecht heel fier is over de erkenning die hij bij zijn vrienden van Natuurpunt krijgt voor zijn prachtige en unieke natuuropnamen. Zijn foto’s met vaak zeldzame diersoorten pronken dan ook in tal van hun publicaties: boeken, tijdschriften en folders. Verder werkte hij ook nog mee als fotograaf aan een erg prestigieuze kalender over Nepal (‘Vrouwen in de schaduw van de Himalaya’).
We wensen François nog veel succes met zijn boeiende hobby en aan de bezoekers van deze website zeggen wij: " Veel kijkgenot! "