François Van Bauwel

 
  

Het Ree

Een volwassen ree heeft een schofthoogte van 70cm een lengte +/-120 cm en een gewicht tussen de 25 en 35 kg. De vacht in de zomer (zomerdos) is roodbruin en in de winter (winterdos) is ze donkergrijs.
In de maanden oktober en november stoten de bokken hun gewei af. De kwaliteit van de stang is gebonden aan de gezondheidstoestand van zijn lichaam, voorbeeld de rechterstang is afhankelijk van de linkerkant van het lichaam dus poot gebroken links is de rechterstang misvormd of kleiner.
Na het afstoten van het gewei  begint er een nieuw gewei zich te vormen (bastgewei). De bast is een fluweelachtige huid,dat bescherming geeft aan het groeiend gewei.In het voorjaar (maart tot mei) wordt de basthuid verwijderd door het vegen aan bomen en struiken (zie foto’s).
Het ree voelt zich vooral thuis in gebieden met dichte bosjes afgewisseld met weilanden. Daar voeden zij zich met knoppen, bladeren, jonge scheutjes van struiken en bomen, een weinig gras. Ook lusten ze witte tarwe, gerst en koolzaad.
In april-mei bakent de reebok zijn territorium af door zijn gewei tegen boompjes en struiken te vegen (geurklieren tussen de stangen). Half juli is het bronstijd.
Een reegeit is 3 tot 5 dagen bronstig, de bok wordt aangetrokken door geur en lokgeluid (fiepen). De bok drijft de geit met zijn neus tegen haar achterste (zie foto) door zijn gebied zo lopen ze rondjes waar uitgelopen sporen ontstaan (de drijf- of heksenkringen) tot de geit blijft staan. Het beslaan of dekken duurt enkele seconden en een paar minuten later herhaalt zich het liefdesspel en dit gaat zo 2 à 3 dagen verder.
De totale drachttijd duurt 290 dagen (9,5 maand), periode van de kiemrust inbegrepen (kiemrust is waar de vruchtjes onveranderd blijven in de baarmoeder).
Eind mei worden de jongen geboren. Een pasgeboren kalfje weegt ongeveer 1,5 kg ( op 4 maanden 12 kg). Het blijft het grootste deel van de dag onbeweeglijk liggen.

Een kalfje heeft een bambiachtig vlekkenpatroon waardoor het zich uitstekend kan camoufleren en geeft bovendien weinig geur af
.